Naziv ponudbe:
Laboratorij za kvantitativno modeliranje v logistiki
Nosilna institucija:
Univerza v Mariboru, Fakulteta za logistiko
Datum ponudbe: 
02.12.2016
Področje: 
Logistika, mobilnost in transport
Opis: 

Logistika je znanstvena disciplina aplikativne narave. Izraz »logistika« izvira iz vojske. Logistika se je pojavila iz potrebe vojske po pravočasni in učinkoviti oskrbi fronte z vojaki, opremo in zalogami. Ime Logistika se je prvič v zgodovini pojavilo med ameriško državljansko vojno. Idejo vojaške logistike so v ekonomijo prenesli poslovni analitiki po drugi svetovni vojni na podlagi izkušenj, ki so nastale v vojaških logističnih sistemih. Logistika danes modelira in analizira ekonomske sisteme v času in prostoru kot pretok snovi (blago, informacije, denar in ljudi) skozi različna omrežja. Njen namen je, da s pomočjo znanih in priznanih znanstvenih metod ponudi rešitve, ki nam podajo obliko in način implementacije takšnih omrežij.

Znastveno in aplikativno raziskovalno delo v laboratoriju je skladno s definicijo logistike. Tako se v Laboratoriju za kvantitativno modeliranje ukvarjamo z matematičnim modeliranjem pretoka snovi v takšnih omrežjih. Rdeča nit delovanja je kvantitativno modeliranje procesov, ki se odvijajo v logistiki. Pri reševanju problemov uporabljamo znanja iz teorije grafov, kombinatorične optimizacije in GIS-a (geographic Information Science).

Problemi, ki jih modeliramo izhajajo iz področij transportne ekonomije in pomorske logistike, bolnišnične logistike, vodenja zalog in skladiščnega managementa ter distribuje.

Pošlji povpraševanje ponudniku